Mini logboek van onze wandelingen op het Pieterpad .
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Pieterburen - Winsum

Op 7 april 2009 zijn we begonnen aan het Pieterpad.
Iets voor 11 uur starten we met een terrasje in Pieterburen en gaan op pad. Het blijkt een mooie dag te worden, met een temperatuur rond de 19° C.
Het eerste deel van de tocht is mooi afwisselend en we worden zowaar verrast door een bollenveld bij Eenrum. We lopen hier om 12 uur binnen. Daar eten we even een paar boterhammetjes op. Maar goed dat we eten en drinken in de knapzak hebben want de horeca laat het afweten. Het tweede deel van de tocht is aanzienlijk minder afwisselend. Maar het weer maakt veel goed. Tegen half twee eten we, aan de rand van Winsum,de laatste boterham op. En slingerend door Winsum, bereiken we, met het klinken van het carillon om twee uur het einde van de tocht.
Jos is moe maar voldaan :) Voor Annie een fluitje van een cent.

>



Winsum - Groningen



21 april 2009 werd het een stralende dagmet wel 21° C.
We parkeerden de auto in Haren en gingen achtereenvolgens met de CityBus en de trein naar Winsum. Goed geregeld, dat openbaar vervoer in het noorden. Even zoeken naar het startpunt. En dan op pad. Wat een ruimte en rust. Een mooi begin dwars door de weilanden. De brug in Wierum werd gerenoveerd en was eigenlijk afgesloten naar voor de wandelaar nog begaanbaar dus..... doorlopen. Bij Jos begonnen de voeten al warm te worden en we gingen de meegebrachte lunch hier op een mooie picknick locatie verorberen. We kregen nog gezelschap van een mede PP wandelaar/rentenier die als Nederlander in Roemenië woont. En aanvaanden het traject Wierum Groningen. Jos moest op de rand van Groningen aan het Van Starckenborghkanaal zijn voeten even laten afkoelen. Toen we Groningen inliepen werden we met het gezang van ("7") kikkertjes (in een boerensloot) verwelkomt. In het Noorderstadspark in Groningen verorberen we de laatste boterhammetjes. Pakken een terrasje in Groningen en de tweede etappe zit erop.
Voor Annie een fluitje van een cent. Voor Jos ////// \\\\\\

< >



Groningen - Zuidlaren



Wederom een heerlijke dag met temperaturen tussen de 17 en 20 graden. De horeca was vandaag ook present! Bijna maakten we het vlaghijsen mee in Zuidlaren maar we vertrekken er pal voor met de bus naar Groningen waar we ervaren dat de omschrijving van de route soms wat sumier is. De verrassend mooie route eigenlijk pal langs de A50 naar Haren maakt alles goed. Bij de eerste rust na ca 6 km komen de Brabanders waarmee we op de bus stapten even een babbeltje maken we maken een plaatje van de richting aanwijzer. Later komen we ze nog een aantal keren tegen.
Groningen heeft op ons een indruk van toch een mooie provincie achtergelaten. Op de grens van Drente bij Glimmen horen we midden in het bos het nieuws uit Apeldoorn dat 30 april 2009 achteraf een koninginnedag met een rouwrandje wordt. We vervolgen de route die nog mooier wordt. De noordelijkste hunnebedden laten we links liggen Jos krijgt wat kramp maar blijft redelijk fit. Annie heeft geen centje pijn. Op grote afstand zien we naar het passeren van Midlaren het eindpunt de kerktoren van Zuidlaren al liggen, het is nog bijna een uur lopen. Om 16:00 uur zijn we over. KOFFIE!


< >



Zuidlaren - Rolde



De start is als lastig. Want wat is nu precies het startpunt. Maar mooi op tijd gaan we op weg. Het wordt een sombere dag, maar droog met een temeperatuur die net de 17° niet haalt. We lopen ergens halverwege het eerste deel van de route verkeerd. Het levert ons circa 5 km extra op. In de zoektocht weer op de route terecht te komen merken we een prachtig paaltje met de hierlangs gaande fietstochten. "Wat zou een verwijzing hierop handig zijn geweest." Maar we lopen gestuurd door een behulpzame man een rondje en worden uiteindelijk op het goede spoor gezet door een vriendelijke dame, "de Koestraat uit en dan de onverharde weg volgen". We komen nog eens langs het bewuste paaltje. En dan we hebben de route weer te pakken. Het is een route met een afwisselende natuur. Sprengen, weidse weilanden, rivierlandschap, heide met schapekude en herderin. Nog eens extra gelardeerd met hunnebedden grafheuvels en een karrespoor dat in de oudheid de A28 voorstelde. Het wordt toch weer een pracht wandeling. Jos blijft het volhouden. Annie aait Bartje over zijn bol.

Panoramafoto's Koelanden en Weide kudde van Anloo


< >










< >


Rolde - Schoonloo



Het was opnieuw droog en later op in de middag zonnig en met 19° lekker wandelen. Een groot deel van de tocht ging langs bosranden en op eenbepaald moment waren we zolang onderweg dat we weer gingen twijfelen of we op de goede weg waren. De slagboom waar we langs moesten hebben we niet gezien Het bleek nog steeds het geval te zijn. Ondanks de lange stukken, zat er ook afwisseling in zoals de weilanden met die opstapjes en daatbij mooie vergezichten. Die zich voor een panoramafoto geschikt zijn. De Voorde was natuurlijk ook een leuke manier van een beek oversteken. Het ging bijna mis door een los liggende steen. Ook kwamen we weer heide tegen dit keer met een appart soort geiten als begarzers. De vennen waren mooi gelegen en volop voorzien van hoogveen pluis. We waren maar net van de weide af of Jos trapte bijna op een adder. Een mooi getekend exemplaar waarvan snel een plaatje geschoten. Op het einde van de tocht viel de afstand over de verkavelings wegen wat tegen. Op het eind van de tocht was er helaas geen koffie. Op dinsdag gesloten. Terecht waarschuwt het gidsje voor het ontbreken van voorzieningen onderweg. Maar de rust en de weidsheid van het landschap maakten weer veel goed.

Panoramafoto van Westerlanden
< >












< >







Schoonloo - Sleen



Het werd wederom een stralende dag met ruim 21° . Toch betrok het vlak voor Sleen en we kregen letterlijk een paar druppels regen. De natuur was weer prachtig. Ter hoogte van "de Kijl" kwamen we, vanuit tegenovergestelde richting, naar bleek een fanatiek Pieterpad wandelaar tegen, hij liep de tocht al voor de 12de keer. Voorzien van een mini tentje. En er volgden meer Pieterpad wandelaars op de plek speciaal om de voeten te laten rusten maakten we nog een praatje met een foto van een echtpaar dat dit traject nog "moest" inhalen. En een echtpaar uit Limburg waren net als wij met de 6de etappe bezig en strekten de benen ook op deze speciale bankjes. Deze route bevatte veel bijzondere kenmerken en vooral monumentjes. We vonden een nep plaggenhut en tipten even een bleedenroute aan. Een bord met info over bosmieren en de daarbij grote mierenhoop. Soms lang gerekte stukken. De, in ruime mate aanwezige, keienpaden liepen nu niet echt lekker. Veel (productie)bos en bosranden. Toch weer mooie doorkijkjes. Opnieuw vonden we het veenpluis bijzonder mooi.
Met nog een Drente route in het vooruitzicht. Een mooie provincie dat Drente.

Panoramafoto's van Tweelingen en het Zweeloërveld
< >








< >


Sleen - Coevorden



We moesten er toch nog vroeg uit om ongeveer 10 uur in Sleen te kunnen starten. Dit keer minder geluk met het openbaar vervoer. Deze dag werd met bijna 26 ° C de warmste en voor Jos de zwaarste tot nu toe. Eigenlijk ook de saaiste. We ontmoeten een paar tegemoet komende wandelaars zonder een praatje te maken. Tot dat we in de buurt van Dalen op een bankje de laatste boterhammen verorberden een mede wandelaar ons achterop kwam hij vertelde dat hij op zijn eigen manier het Pieterpad liep met zo'n 12 tot 15 km per dag hierbij fotograveerde hij van alles en nog wat. Wat vandaag nauwelijks tot leide tot mooie landschapsfoto's. Strakke blauwe luchten waren er wel met veel condensstrepen. Wat mij verbaasde dat er zoveel straaljagers in de lucht waren. Wellicht met het oog op de grensbewaking. Jos was opgelucht toen we Coevorden binnenliepen. Drie keer gevallen en naar wat een dag later bleek een kleine zonnesteek. Op naar de volgende tocht.
< >


Coevorden - Hardenberg



Met Jos ging allemaal weer een stuk beter dan vorige week. Geen valpartijen, zonnesteek of andere ongemakken.Ook het weer viel mee, toen we vertrokken en toen we terugkwamen regende het. Maar tijdens de tocht bleef het droog en werd het toch nog ruim 20 ° C. Het was de eerste tocht waarbij we geen mede wandelaars hebben ontmoet. We vinden de overgang van Drente naar "ons" Overijssel mooi. Het was een redelijk afwisselende omgeving. Vooral het stadje Gramsbergen was een aangename verrassing. We namen een kop koffie in een brouwerij vriendelijke mensen en prijzen. Het bleek een plaats met veel geopende horeca. Een plek om eens opnieuw te bezoeken. Onderweg maakten we toch nog een praatje dit keer met een collega. We lopen er namenlijk niet neutraal bij. Volgende week starten we nog dichter bij huis hopelijk met net zulk goed weer.
< >


Hardenberg - Ommen



Het weer viel met ruim 21 ° C en geen drupje regen zeker weer mee. Gelukkig maar voor Jos want het bordje Junne hadden we niet moeten tegenkomen. Het was een deel van de zeker 4 km extra ronde doordat we niet goed opletten bij de prachtige zandverstuiving we liepen hier rechtdoor en hoewel Jos al opmerkte dat er iets niet klopte omdat hij het niet meer met de beschrijving in overeenstemming had, bleven er de bekende aanduidingen keurig opdoemen. Ook op deze tocht kwamen we geen medewandelaars tegen. Wel een aardige boer die Annie graag uitleg gaf bij de typisch aangeklede schuur. Dit idee had hij op vakantie in Zwitserland opgedaan. Hij vertelde metteen over de aankleding van de schuren in Rheeze. Dit was vroeger algemeen gebruik maar vanwege de kosten nu alleen nog bij de monumenten. Mede door het extra rondje zijn we lang op het Landgoed Junne gebleven. Het laatste eind langs het spoor was iets minder. De tocht opzich? De moeite waard! Wat een variatie aan landschap! Mooi Overijssel!

Bekijk de panoramafoto's van de koelanden na de stuw in de Vecht bij Junne en de zandverstuiving.

< >








< >


Ommen - Hellendoorn



Het bleek haast onmogelijk om in de ochtend van Hellendoorn met openbaar vervoer naar Ommen te komen. We spraken met onze zoon af dat hij ons uit Hellendoorn haalt. Wij gaan met de trein naar Ommen. We zien een man die klaarblijkelijk ook het Pieterpad gaat wandelen. Maar hij was niet van aanspraak gediend. Onderweg veel wandelaars en fietsers tegen gekomen. Het was ook een schitterende dag met bijna 26 ° C en... droog. Was de vorige tocht mooi, dit sloeg alles. Nauwelijks op pad en al een schitterend uitzicht vanaf de Besthemmerberg. Na een bakje koffie bij de Nieuwebrug aan de Regge. Bekeken we dit riviertje met zijn diepe bedding in het Landgoed Eerde. En toen beklommen we de Archemmerberg. Wat was dit een prachtig uitzicht? Rondom uitzicht! En met dit weer! Onvoorstelbaar mooi! Na de afdaling kwamen langs de grote steen en zagen dat de bosbessen al rijp waren. Zondag even terug om te plukken. Daarna door het bos van de Lemelerberg naar Lemele en lange wegen die wat minder tot de verbeelding spraken. Een prachtig stuk bos "De Eelerberg" hier tussen in was zeer goed bewegwijzerd! We sloten de dag af met een etentje.


Bekijk de panoramafoto's vanaf de Besthemmerberg en de Archemmerberg en het verschil met de Knollenhaarweg.

< >










< >


Hellendoorn - Holten



We beginnen met de tocht te fietsen van Holten naar Hellendoorn. Na de fietsen aan de ketting te hebben gelegd eten we een boterhammetje en gaan op pad. We ontdekken al gauw dat het blijkbaar de vorige avond hier hard heeft geregend. Later op de dag zien we hierdoor een mooie afdruk van een herten hoef. Helaas zien we geen herten of het Korhoen. Het is wederom een prachtig afwisselende tocht met mooie vergezichten. Een pluim voor het wandelnetwerk Tente ze geeft een prima voorbeeld van bewegwijzering. Het weer was ook weer top! Op de vlakte werd het ruim 28 ° C. We werden hiervoor al gewaarschuw door de enige Pieterpad wandelaarster die we vandaag tegemoet kwamen. We zagen al dopheide in de bloei. Ook ontdekten we de kleine veenbes, hiervan weten we niet of ze eetbaar is. Inmiddels hebben we al een paar kilo bosbessen geplukt. Annie heeft hiervan al haar confiture gemaakt. In Holten hebben we nog stilgestaan bij de paaltjes met nieuwsfeiten. Foto's hiervan gebruik ik ook op andere pagina's.


Bekijk de panoramafoto's.vanaf de uitzichtpunten en de heide op de Sallandse heuvelrug.

< >


Het noordelijk uitzichtpunt op de Sallandse heuvelrug, zonder.

en met zoom.


> volgende panorama foto's


zuidelijk uitzichtpunt Sallandse heuvelrug
grote open heide
> meer openheide op panorama foto's





uitzichtpunt Holterberg




< >


Holten - Laren



Afgezien van een paar sputtertjes bleef het tijdens de wandeling droog met temperaturen van 18 ° C in het bos/schuduw tot 21 ° C langs de bosrand in de zon. Terwijl er slecht weer was voorspeld. Het duurde lang voordat we Holten uitkwamen en het eerste wat opviel was een Lama boerderij. We ontdekten dat het mais al meer dan manshoog was op deze akker. De Schipbeek was het eerste punt waar een mooie foto gemaakt kon worden. In de Schipbeek zwom een vis die op een goudkarper leek. Van af de mooie laan over de dijk, dachten we in de verte de zendertoten van Markelo te zien. Nog geen 50 meter verder wisten we beter. De mast bepaalde lang het beeld. We liepen lang over de historische boeren Vellerweg. Het landgoed Verwolde heeft de boerderijen goed onderhouden en in herkenbare stijl bewaard. Ons viel het bos, erg tegen. Het Landhuis was mooi en het bos daarna ook. We misten de dikke boom. Jos had een aantal keren kramp, waarschijnlijk door zijn `nieuwe`schoenen. Maar we waren op tijd binnen en namen een Pieterpad koek mee naar huis.


Bekijk de panoramafoto de Schipbeek

< >


De Schipbeek met stuw ter hoogte van Waterzuivering Holten.



< >


Laren - Vorden



Het was voorspeld als een dag met veel buien. En het leek er aanvankelijk ook op. Uiteindelijk verliep de wandeling (13 uit 13) opnieuw droog met opnieuw aangename temperaturen tussen de 21 en 24 ° C. Vooraf aan de wandeling hebben we in Laren een kop koffie gedronken. En toen we Laren uitliepen zagen we naar we vermoeden een paar wandelaars ons achterop komen. Zij haalden ons in op de brug over de Berkel en liepen met ons op tot het bankje op Landgoed "Velhorst" waar Jos zich zijn eerste rust had beloofd. Het was een vriendelijk echtpaar uit Rijsen die het Pieterpad lopen wanneer het uitkomt. De tocht op zich was redelijk afwisselend. Maar echt mooie plekken om vast te leggen afgezien van de landhuizen / kastelen kwamen we niet tegen. Veel mensen waren er ondanks de slechte weersvoorspelling op uit gegaan. En we kwamen in tegengestelde (Z-N) ten minste 6 Pieterpad wandelaars tegen. Jos kreeg in het zicht van Vorden weer last van kramp maar gelukkig was het af te zien. Al met al een goede afsluiting van het traject uit het eerste boekje. Voor Jos een weekje "rust".

Het Landgoed "Velhorst" van af een bankje.

< >


Vorden - Doetinchem



Waren we van plan als gewoonlijk op dinsdag de tocht te maken. Familie omstandigheden noodzaakten ons dit naar zaterdag te verplaatsen. Een trefje. Het weer liet niets te wensen over het werd nog ruim 22 ° C. Vooral de kasteeltuin was prachtig! Het landschap was afwisselend maar echt mooie herkenbare foto's waren er nauwelijks te maken. Wel zazgen we nieuwe natuur in aanbouw :). Onderweg naar Varsel kwamen we een leuke theetuin tegen. We maakten er dankbaar gebruik van. Opnieuw mochten we als wandelaars over het erf van een boer dier ons vriendelijk groete. Aanvankelijk liep Jos makkelijk maar verzwikte zijn enkel iets voor Zelhem. En dat maakte het lopen zwaar. Onderweg kwamen we meer wandelaars tegen dan gewoonlijk. Nog maar te zwijgen over het aantal fietsers op de route. In Zelhem was blijkbaar een feestweek aan de gang. We namen even een extra pauze met wat lekkers. Doetinchem levert geen mooie plekjes maar dat wordt hopelijk volgende week dinsdag anders.

Bekijk de panorama foto's. Kasteeltuin Vorden en Landschap bij Varsel.

< >





Kasteeltuin Vorden

Landschap bij Varsel.

< >


Doetinchem - Tolkamer



Openbaar vervoer? Probeer eens Hoch (of) Hoog Elten Doetinchem via 9292ov. Wordt lachen Daarom hebben we een aangepast traject voor de komende 3 weken. Opnieuw schitterend weer. Van 21- , in het bos tot ruim 28 ° C op de dijk in de late middag. We kwamen weer de nodige wandelaars tegen en met enkelen maakten we kort een praatje. Doetinchem liet nog een paar mooie stukjes zien. En het eerste kopje koffie werd met enige vertraging bij Landal genoten. Hierna doken we het bos in. Wat een mooie klimmetjes. Zwaar voor Jos maar zeker de inspanning waard. Getuige de foto's. Voor de grens was er een doorkijk in het bos met zicht op de kerktoren van Elten. In Hoch Elten aanbeland blijk het Hotel en eindpunt gesloten. Maar er was voldoende horeca voor een bakje. Vanuit hier is het de moeite waard even achter de kerk langs te lopen om het panorama over het Rijndal te bekijken. Voor we de grens terug passeerden gingen langs een spoorlijn over een "wildpaadje". Jos stapte in een kuil en verstuikte zijn enkel. Volgende keer met ingetapete enkel op pad dus. Het deel na de grens tot op de dijk bij Spijk was wat minder mooi. Maar het zicht op de Rijn :) . Het 3de bakje moest nog even wachten tot in Tolkamer. Weer gehaald.

Bekijk de panorama foto van de (Boven)Rijn bij Spijk (Lobith).

< >





Hier bij Spijk (Lobith) komt de Rijn ons land binnen.

< >


< >
Tolkamer - Groesbeek



We gingen met regen van huis maar het werd een op een spatje na droge warme dag. De enkel van Jos was stevig ingetaped en mede daardoor geen nieuwe blesures. We zetten er na aankomst van de bus in Tolkamer meteen flink de pas in om het voetveer op het hele uur te halen. Achteraf blijkt het veer bij voldoende aanbod gewoon door te varen. Maar we genoten in Millingen op het terras op de Rijndijk van het vroege zonnetje tijdens een bakje. Het werd een afwisselende soms letterlijk grensoverschrijdende tocht. Rond half 1 aten we onze boterhammen in Zyfflich op. Hier troffen we 2 echtparen uit Millingen en schoven bij ze aan voor een gezellige babbel. Er waren veel fietsers en wandelaars op pad maar we zijn niet door mede Pieterpad lopers ingehaald. De klim de Duivelsberg op was zwaar voor Jos en tot we de berg afliepen kwamen we tegenstrijdige aanduidingen tegen. De omweg viel nog mee. Ook in de buurt van Groesbeek moest er behoorlijk worden geklommen. Voorproefje voor Zuid-Limburg? De wegwijzer bij het Canadese oorlogskerkhof gaf volgens ons verkeerde info wat betreft de afstanden. Maar het zat er wat dit traject betreft bijna op. Rond vieren streken we neer op het terras van De Oude Molen in Groesbeek.

Bekijk de panorama foto's.

< >





Watersportcentrum "De Bijland"



Een heerlijk terras op de Rijndijk.
[Geen eigen foto.]



Heuvelachtige landerijen bij Groesbeek. Het lijkt al op Zuid-Limburg :)


< >


Groesbeek - Gennep



We gingen weer vroeg op pad om de files voor te zijn. Dat lukte. We vertrokken met zware bewolking toch werd het nog een schitterende dag met top temperatuur rond het middag uur langs de bosrand van bijna 31 ° C. Ook vandaag liet 9292ov. een steekje vallen. Prettige bijkomstigheid het gratis vervoer van station Mook-Molenhoek naar Groesbeek waar we uiteindelijk om en nabij de geplande tijd aankwamen. Het werd een mooie wandeling waarbij we slechts een enkele wandelaar en fietser tegen kwamen. De "angst" dat Jos zijn enkel voor problemen kon zorgen werd gelukkig niet bewaarheid. De variatie aan vergezichten over landerijen en de mooie bossen zorgen voor veel kiekjes. Langs de koolzaadakker was over een lange afstand een schitterende berm van veel (ver)wilde(rde) bloemen hiervan een foto gemaakt die in de dia show niet mooi uit komt. Net als de foto van een bron of spreng die helaas ook vervuild bleek.Op het einde verraste het snel stromende rieviertje de Niers en het mooie stadshuis van Gennep ons.
Bekijk de panorama foto's.

< >





vergezicht op Groesbeek


Kom je uit het bos zo de Koolzaadakkers op.


Mooi bos van St Jan


zicht op Gennep


< >


Gennep - Vierlingsbeek



Ver weg gaan betekent vroeg opstaan :) we vertrokken iets voor zessen en waren voor half acht in Vierlingsbeek. Een trein eerder dan gepland. Het werd wederom een prachtige dag met even op het Quin ruim 25 ° C. Hoewel de bossen bij Gennep best mooi waren echt bijzonder kan na zoveel mooi bos op de route te hebben gezien niet meer. Natuurgebied het Quin was met een mooi zonnetje echt schitterend*! Even verderop bij binnenkomst van Afferden opnieuw een verrassing. Koffie met lekkere vers gebakken appeltaart, geserveerd in de huiskamer die zeer smakelijk was ingericht. Hierna met de pont de maas over. Hoewel de "Maasheggen" hun invloed op het landschap hadden in dit laatste deel van het traject sprak het ons niet echt aan. Het Brabantse platte land was pretentieloos en wat je er van verwacht. We waren tegen half twee terug in Vierlingsbeek en met nog een verjaardag in het zicht dus mooi op tijd. Nog 2 wandelingen voor de boeg voordat Annie de marathon van Amsterdam gaat lopen. En dan worden het meerdaagse tochten. Wat voor Jos nog een opgave wordt.
Bekijk de panorama foto's.

< >





Bos net buiten Gennep



De Groenestreep vanaf bankje.jpg


Natuurmonument "Het Quin" maakte de tocht mooi.


Het Brabantseland vlak voor Vierlingsbeek.

< >


Vierlingsbeek - Swolgen



We gingen weer op tijd op weg. Dedag bracht een paar sputters en ondanks het redelijk zonnig was werd het maar krap 22 ° C. Het werd een wandeling waarbij je merkt dat je in de streek van het Roomse leven wandelt. Landschaps wisselingen met veel bos en kastanjes Annie hield niet op met zoeken :) Maar er werd ook een kaarsje opgestoken in de Jozef Kapel dat blijkbaar regelmatig door pelgrims bezocht wordt. Wij dronken wat in restaurant het Pelgrimshuis Bij het in het bos gelegen helaas gesloten St. Willibroduskappel kwamen we een collega van Jos tegen die met zijn vrouw en honden op vakanties willekeurige (delen van) trajecten van het Pieterpad liepen. Even later kwamen ons nog een paar wandelaars tegen maar het was een rustige dag. Hoewel het naar aan liet zien een uitstekende gemarkeerde route was liepen we verkeerd voor Meerlo, door gebrek aan markering en de beschrijving aangaf links aangaf waar het rechts moest zijn. We zijn door de weilanden gelopen en uiteindelijk wel op de route uitgekomen. In Meerlo nog bij de bakker een bakje genomen en het laatste deel van de tocht opgepakt. Helaas viel dit deel wat tegen.


Bekijk de panorama foto's.

< >

Panorama foto's Vierlingsbeek - Swolgen


Vanaf een bankje voor Wanssum



Het laatste deel van het traject "Keuter".


< >




Swolgen - Venlo



Er werd een verregende dag voorspeld. Maar gelukkig bleef het beperkt tot af en toe een paar dikke druppels en soms wat gemiezer. Het werd krap 17 ° C. De tocht was zeer afwisseld en mooi afgezien het stuk tussen de pont en het "Pieterpad". Zelden liet er zich zoveel wild zien een hertje, fazanten, konijnen en valken. We waren net te vroeg voor de luch in Grubbenvorst en aten voorbij "het Pieterpad" vlak voor we Venlo binnen liepen ons brood op erf afscheidingsstenen op. Afgezien van "lunchwandelaars" bij het binnenwandelen van Venlo, kwamen we nauwelijks een wandelaar of fietsers tegen. De wandelaars die we tegen kwamen woonden in de buurt en vertelden desgevraagd dat de afrikaantjes de "aaltjes" die bij het rozenkweken in de grond kwamen weer verwijderden. De IJssel en Maas valei vinden we ale twee schitterend. In Venlo werden de nodige kastanjes geraapt op het voorname Wilhelminapark en keken we eens anders tegen de "Zwei Bruder"aan. We wisten allang dat Venlo een schitterende stad is. En dat we in Limburg waren zie je ook aan het aantal kappelletjes dat we passeerden.
Bekijk de panorama foto's. . . . . . De vlucht van het hertje.

< >





Je ziet hier velden vol met afrikaantjes. Dit is om de grond te verbeteren voor de rozenteelt.


De herfstkleuren waren al volop aanwezig hier tusen Swolgen en Grubbenvorst.


Maas vanaf pont Grubbenvorst Velden.


De Maas voor Venlo.
De vlucht van het hertje.



De vlugt van het hertje.




< >


Venlo - Roermond



Jos vond het traject te lang voor 1 keer. We boekten een midweek in Reuver en liepen er 2 dagen over. Niet het mooiste weer maar de regen viel mee. Het deel tussen Venlo en Swalmen vonden we mooi en afwisselend. Je merkte dat het herfst was mede aan de grote hoeveelheid paddestoelen. We liepen grotendeels langs en over de Duitse grens en werd duidelijk waarom ons land "Nederland" heet. Bij grenspaal 430 stond eveneens een markesteen. Even photosynth foto's gemaakt. Helaas net niet goed genoeg. We ontdekten een Europees [E8] LAW en genoten van een warme kop in een grenscafee. Het traject Swalmen Roermond bestond uit minder mooie stukken al dan niet veroorzaakt door de aanleg van de snelweg. Jos had het ook wat moeilijk en het stuk na het plaatsnaambord was nog erg lang. Al met al gekoppeld aan het subtropisch zwembad en het uitgelezen gezelschap :) een heerlijke vakantie in een toch mooie omgeving.
Bekijk de panorama foto's. . . . . .

< >





Grote velden voor de grens met onder andere boomkwekerijen.&


Het wild stromende riviertje de Swalm. nbsp;        
panoramafoto's van traject Swalmen Roermond


Een buitengied van Roermond "Het Spik", vergeven van autowegen.


Voorbij het Spik nog een klein stukje aangenaam landelijk gebied.

< >

Het volgend traject starten we in maart.
< >

Foto impressies van Jan Lafeber


Ode aan het Pieterpad

Daniel Lohues, Steeds dichterbij. Pieterpad 2006