Rondje Zwolle Routebeschrijving Rondje Zwolle vanaf en naar SCB Zwolle

Algemeen.

De fietstocht is geschikt om kennis te maken met een historisch Zwolle met haar ligging aan de rivieren Vecht, Zwarte Water en IJssel.
De route loopt voor een groot deel gelijk aan het 'Rondje Zwolle'.
Neem de tijd om de aangehaalde teksten te lezen en te ontdekken wat is beschreven.
Volg de aanwijzingen in de route nauwkeurig op.
Negeer zijwegen, tenzij anders aangegeven.
De nummers voor de alinea's verwijzen naar
de nummers op de plattegrond.
< betekent linksaf en links aanhouden, > is rechtsaf en rechts aanhouden en /\ is rechtdoor.
Het eerste deel is in een a- en een b- versie beschikbaar.
De a- versie leidt u langs historische gebouwen in de binnenstad en laat een levendig Zwolle zien.
De b-versie volgt het rondje Zwolle nog meer en is een landelijke tocht waarbij mogelijk de bebouwde gebieden worden gemeden.

1a | 1b | 2 | 3 |

Rondje Zwolle vanuit "geologische hoek" bezien.1a Na verlaten terrein SCB > rijdt u achter het sorteercentrum langs op het eind < en vervolgens > de marstunnel over < de Marstunnel onderdoor de Parelelweg (Marsweg) op tot het eind dan met de bocht mee > naar fietspad < het Almelosepad op langs het kanaal.
Op het Almelosepad nadat we de Hanekampbrug zijn overgestoken hebben we aan de overkant uitzicht op de Menistensluis en de markante watertoren aan de turfmarkt.

We rijden dit helemaal af en gaan < het Groot Wezenland op tot het Kerkbrugje >. Hier gaan we de historische binnenstad in. De Sassenpoort is een van Zwolle’s mooiste historische bouwwerken aan de zijde van de Walstraat is een plaquette ingemetseld die de toekennening van de stadrechten in 1231 Symboliseerd. De Sassenstraat heeft in de geschiedenis van Zwolle een belangrijke rol gespeeld. Naast de Bethelemsekerk vinden we het Karel de Vijfde huis. Op de driesprong Korte Ademhalingssteeg en Grotekerkplein het oude stadshuis. < een klein stukje Ter Pelkwijkstraat /\ de Wilhelminasingel over naar de Sassenpoort hier gaan we > onderdoor de Sassenstraat in deze rijden we helemaal uit. We gaan < het Grotekerkplein op en houden > aan naar de Luttekestraat. Hier > naar de Grotemarkt en
Hoe mooi oude en nieuwe architectuur samen kunnen gaan wordt op dit kerkplein duidelijk. Op de grote markt zijn de Hoofdwacht en "De Harmonie" een bezienswaardigheid evenals op de Melkmarkt de prachtige gevel van het Provinciaal Overijssels Museum. Natuurlijk is overal in Zwolle de Peperbus te zien. Het Rode torenplein met het Hopmanshuis en de stadsmuren langs De Buitenkant het Librije geven met de vele mooie gevels de een goed beeld van de rijke Zwolse historie en haar positie in de Hanze als knooppunt van waterwegen.

< de Melkmarkt op. /\ Rijden we deze helemaal over naar het Rode Torenplein > naar de Buitenkant ook deze rijden we helemaal af. Op de Vispoortenplas gaan we > Even de Roggestraat in en meteen < een stukje Waterstraat Naar het Meerminnenplein, steken de parkeerplaats over en gaan langs het Librije naar het Pelserbrugje.< Het Pelserbrugje over
'een stukje Torbeckegracht'Torbeckegracht De Spinhuis Bredehoek in slaan. > Menno van Coehoornsingel < 'de stenen pijp' over en > de Diezerkade op bij de Brink maken we bijna een rondje en gaan de Thomas à Kempisstraat in en meteen de Vechtstraat in. Voor de Vechtbrug gaan we < het Binnengasthuis in tot de 'Zaaddragershuisjes' Zaaddragershuisjes daar even < het poortje door naar de Borneostraat en op het eind via de Timorstraat > via het voetgangers/fietsbruggetje naar de Vondelkade. < richting de Wind-olie molen "de Passiebloem"waar we via de onder de Centuurbaan door naar de Boerendanserdijk gaan. Bij het bijzondere gebouw van de GAZO gaan we < het Rechterland op. /\Op de kruising de Haersterveerweg volgen tot de 'Agnietenberg' ( ca 10 km)
=========== hier komen de a en b versie weer samen ===========
1b
Na verlaten terrein SCB < rijdt u voor het sorteercentrum langs op het eind bij stoplichten > en vervolgens. Direct na het stoplicht < de Morsestraat > in en vervolgens < de Edisonstraat op het eind < de brug over en /\ de Nieuwe Weteringkade volgen tot de brug deze < oversteken en > de Kanaalweg volgen tot op het eind en dan de fietstunnel door > naar de Wijthemerplas eerste afslag < het Zalnépad (is een schelpenpad) op en geheel afrijden. < Valkenbergweg en de spoorlijn over < Herfterlaan opnieuw spoorlijn > Helmhorstweg > Kuyerhuislaan volgen tot pal voor brug > Tussen de Verlaten op tot de sluis/gemaal < Maatgravendijk deze afrijden < de Kranenbergweg en deze >
-!-opletten-!-gevaarlijke kruising!, oversteken.
Bergkloosterweg volgen en < aanhouden een stukje Agnietenbergweg. (ca 10 km)
2 Af 1a < en 1b /\ De Agnietenbergweg op tot in de flauwe bocht naar links en dan > het fietspad De Holthagen achter de camping 'de Agnietenberg' op en deze helemaal afrijden U volgt het fietspad langs de Vecht als het fietspad de dijk verlaat komt het op de Holthagen uit hier gaan we > en op de kruising /\ de Brinkhoekweg op. Hier kunnen we iets afwijken van de route door een stukje dijk dat door klaphekken is afgezet te volgen langs het oude Langenholter gemaal. Volg de bordjes van een rondje Zwolle. Als de Brinkhoekweg een scherpe bocht naar links maakt gaan we /\ de Langenholterdijk op we volgen die tot de kruising hier > (naar Visplaats voor gehandicapten na ca 15 km) en volgen het fietspad door het Westerveldse Bos dan /\ volgen we de Holtenbroekerdijk.
Bij de tenis en ateletiekbaan van gaan we onder de nieuwe brug door < de brug over naar Stadshagen. Over de brug < de Hasselterdijk op richting Frankhuis op de splitsing Frankhuisweg < de weg volgen Punterweg < de Schokkerweg en > via de Branderweg < de Klipperweg op deze uitrijden en > de Boeierweg op naar de Spooldersluis.
Deze gaan we over en na een klein stukje Turnhoutsweg < de Nilandsweg op die we blijven volgen tot de Katerveer sluizen. > De Katerveerdijk, de sluizen over, Afhankelijk van uw voorkeur en of waterstand, volgen we het fietspad door de uiterwaarden en onder de oude IJsselbrug door of volgen we na het Veerhuis > de Katerveerdijk op de
-!-opletten-!-gevaarlijke kruising!, oversteken. (ca23 km)
3 Bij de splitsing > Het Engelsewerk in langs de uitspanning de dijk blijven volgen. Spoortunnel onderdoor en /\ de Schellerdijk tot het einde volgen. Als we de dijk afrijden /\ de Oldeneelweg een eindje volgen in de bocht /\ het fietspad Oldeneelpad op deze tot de overgang naar Oldeneelallee /\ de spoorlijn over. > Achter de Jozefkerk langs meteen < en > het Zwartepad op. /\ Volgen tot het einde < de Ijsselcentraleweg volgen tot einde en de Nieuwe Deventerweg oversteken
-!-opletten-!-gevaarlijke kruising!
bij de Manege Ritsaert < en > De Mars deze volgen tot de monumentale Sallandse boerderij 'De Mars'
fietspad volgen tot over het brugje < en > de Hanselaarmate uitrijden en over het brugje
/\ het Gerenpad volgen tot de splitsing Timmermeesterlaan dan > tot in de bocht dan /\de fietstunnel in bij het uitkomen van de fietstunnel is ons sorteercentrum weer in zicht en is er na ongeveer 32 km fietsen een eind gekomen aan een rondje Zwolle.